V. 45 Rumpa Royal

Prins Eugen och målarbilen framför Stadshotellet i Simrishamn Framför Stadshotellet i Simrishamn står en vacker men något märklig mackapär; en gammal Benz från 1900-talets första decennium. Den väldresserade skaran passagerarna väntar på chauffören som med rumpan i vädret håller på med något. Men det är inte vilken rumpa som helst som fotografen fångat på bild. Ägaren till både rumpa och bil är ingen mindre än Prins Eugen, alias målarprinsen, alias Monsieur Oscarsson – den motsträvigt temperamentsfulle, för hovet ofta obekväma, men aktivt humanistiske och rättrådige kungligheten som ogift genom hela livet kämpade mot såväl sociala konventioner och bakåtsträveri som mot folkets armod och krigets hemskheter.

Vi är litet osäkra på årtalet, men vågar påstå att det är 1930-tal. Prinsen beträdde den Österlenska myllan första gången 1931 då han tillbringade en sommar i Kivik. Sedan återkom han flera somrar under 30-talet – och bidrog därmed att via sin konst göra regionen känd över hela landet. 1936 valde han att ha Simrishamn som bas, men bodde då i det helt nybyggda Hotell Svea – så besöket i Stadshotellet har antagligen varit av det mer temporära slaget.

Bilen torde vara en av de tre Benz-bilar som Gjestvagns bilfirma visade upp på en utställning på Djurgården i Stockholm 30 april till 15 maj 1907. Det här var riktiga hardcore-lyxåk som levererades med två olika karosserier; en öppen för sommarbruk och en mer ombonad som man bytte till när vintern närmade sig – så det förvånar inte att en av dem köptes av dåvarande kronprinsen Gustaf och de två andra av prinsarna Carl och Eugen. Men vid tiden för fotot är den här kärran alltså redan en antikvitet, men det gjorde antagligen inget. Enligt rykte och legend är detta Eugens omtalade ”målarbil” – som han körde omkring i på jakt efter motiv, och som han inrett så den fungerade att sitta och arbeta i under sina målarsessioner. Då har det ju faktiskt ingen betydelse om 0-100 lämpligen mäts med almanacka. Men vilka det övriga sällskapet består av, vad de gjort på Stadshotellet och vart de är på väg nu, om det kan vi bara spekulera.

 

/Marcus Marcusson

Österlens Museum

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0